Stiri
Castigatorul Palme d'Or – in lupta pentru Trofeul Anim'est 2010
55 de filme vor concura in 2010 pentru Trofeul Anim'est – care recompenseaza, in mod traditional, cel mai bun film din competitia de scurt metraj a celui mai important festival de film de animatie din Romania. in competitia rezervata filmului studentesc au fost selectionate 51 de titluri nou-noute produse de universitati prestigioase din lumea intreaga.
Castigatorul Palme d'Or 2010 pentru Cel mai bun scurt metraj, Chienne d'histoire (r. Serge Avedikian, Franta); cel mai recent film al regizorului polonez nominalizat la Oscar si distins cu Premiul BAFTA, Tomek Bagińsky – Kinematograf (Polonia, 2009); precum si noile productii ale lui Gil Alkabetz si Matthias Bruhn, castigatori ai Premiului Publicului la Anim'est in 2008, respectiv 2009 se numara printre titlurile selectionate in acest an in competitia de scurt metraj international.
La doar cateva luni de la triumful de pe covorul rosu de la Cannes, filmul lui Serge Avedikian, Chienne d'histoire / Barking Island (Franta, 2009), produs de studioul Sacrebleu, invitat anul trecut cu un program special in cadrul Anim'est, vine la Bucuresti pentru a incerca sa cucereasca juriul si publicul festivalului cu povestea emotionanta si putin cunoscuta a cainilor vagabonzi deportati din Istanbul in 1910 si trimisi pe o insula pustie, departe de orasul pe care autoritatile de atunci doreau sa il transforme intr-o metropola europeana. Kinematograf / The Cinematograph (Polonia, 2009) este un alt titlu-highlight din competitia Anim'est 2010, un omagiu epic adus istoriei celei de-a saptea arte de Tomek Bagińsky, regizorul nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun scurt metraj de animatie in 2003 pentru The Cathedral si castigator al Premiului BAFTA la aceeasi categorie cu Fallen Art in 2006. Doi cineasti binecunoscuti de publicul festivalului se mai afla printre concurentii la Trofeul Anim'est si la Premiul pentru Cel mai bun scurt metraj: Matthias Bruhn, regizorul indragitului Posta, revine la Anim'est cu Ente, Tod und Tulpe / Duck, Death and the Tulip (Germania, 2010), o fermecatoare animatie poetica despre prietenie, iubire si moarte adaptata dupa povestea clasica a lui Wolf Erlbruch; respectiv Gil Alkabetz, premiat la Anim'est 2008 pentru A Sunny Day, care aduce pe ecranele Anim'est o reinterpretare inedita si plina de umor a uneia dintre controversele cele mai in voga ale deceniului in Der Da Vinci Timecode / The Da Vinci Timecode (Germania, 2010).
Mihai Mitrica, directorul Anim'est, declara: „Competitia Anim’est de anul acesta este pasul inainte de care festivalul avea nevoie la a cincea editie pentru a-si confirma statutul pe plan national si international. tinand cont ca am primit peste 800 de scurt metraje pentru toate cele 6 competitii, dintre care merita subliniata inscrierea in competitia de scurt metraj a proaspatului detinator al Palme d’Or, putem spune ca Anim’est a trecut la urmatorul nivel al festivalurilor.”
Titlurile-hit nu lipsesc nici din competitia Anim'est rezervata filmelor studentesti. Mobile (r. Verena Fels, Germania, 2010), povestea neobisnuita a unei vaci rebele, care alege sa isi ia viata in propriile maini; scurt metrajul de animatie selectionat in cadrul sectiunii Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes – The Boy Who Wanted to Be a Lion (r. Alois Di Leo, Marea Britanie, 2010), o poveste psihologica despre puterea imaginatiei unui copil; sau electrizantul scurt metraj cu accente gotice VillaOlvidada (r. Miguel Lopez, Elena Najar, Spania, 2008) sunt numai cateva dintre productiile pe care cinefilii nu trebuie sa le rateze la editia din acest an a Anim'est, si care vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film studentesc.
„Ca de obicei, selectia prezinta o varietate de stiluri de animatie alese nu doar dupa caracterul narativ dar mai ales prin impactul vizual pe care il au. Asa cum au dovedit-o deja rezultatele castigatorilor din primii patru ani de festival, Anim’est promoveaza tinerele talente internationale, si sunt sigur ca filmele din competitie vor lua multe alte premii internationale si, sper sa confirmam ceea ce a devenit deja o traditie pentru festival – cateva dintre ele se vor afla si pe lista de nominalizari la Oscar”, mai spune Mihai Mitrica.