Stiri

Cristi Brancu: "Am fost cuminte, ba chiar mult prea cuminte"

Cristi Brancu: "Am fost cuminte, ba chiar mult prea cuminte"

Daca ar fi sa-l caracterizam intr-o singura fraza, Cristi Brancu este printre putinele exceptii de la regula ca jurnalistii de succes din presa scrisa sau oamenii de radio ar trebui sa se fereasca de tentatia aparitiei la televizor, pentru ca vor dezamagi. Andrei Gheorghe, Petre Mihai Bacanu sau Razvan Exarhu sunt doar cateva exemple de profesionisti care n-au reusit sa cada la pace cu camera de luat vederi, in ciuda insistentei de face cariera “pe sticla”. Cu Brancu, insa, n-a fost asa: el a parcurs rapid toate treptele ierarhice ale carierei de jurnalist, ajungand la 26 de ani director (si apoi actionar) al Editurii “Cuvantul”, cu cinci publicatii in subordine, printre care si prima revista mondena din Romania, VIP.

Tanar, burlac (la acea vreme) si ajuns in pozitia cea mai de sus la care putea accede in presa scrisa, Brancu a acceptat fara rezerve propunerea facuta lui de Mihai Gadea: un talk-show in prime-time-ul unei televiziuni care nu aparuse inca si urma sa se numeasca Antena 2. Amandoi au riscat tot: Mihai ar fi putut sa dea chix, alocand spatiu in prime-time unui necunoscut in ceea ce priveste televiziunea, iar Cristi, daca s-ar fi dovedit ca este nepriceput, ar fi trebuit sa se intoarca cu coada intre picioare la prima dragoste, jurnalismul.

Din fericire pentru amandoi, curajul lor nebun n-a fost pedepsit de Pronie, ci dimpotriva: “Agentul VIP” este, de la debut, (aprilie 2007) o coloana puternica, pe care se sprijina Antena 2. Mai apoi, show-ul “Confidential”, pe care il realizeaza si il prezinta alaturi de sotia lui, Oana Turcu Brancu, este, de asemenea, in topul audientelor. Iar Mihai Gadea a castigat renumele unui director cu har, avand in vedere ca si la celelalte emisiuni din prime-time, a apelat de asemenea, la personalitati fara nici un fel de experienta in televiziune la acea ora, Mihai Morar si Victor Ciutacu, si care astazi sunt vedete de necontestat.

-Cristi, cand lucrai in presa scrisa, erai unul dintre putinii directori de publicatii care acorda sanse oricarui tanar care avea ceva talent si dorea sa devina ziarist. Cati dintre jurnalistii cunoscuti de azi au trecut pe la “scoala Brancu”? Cati dintre ei iti mai multumesc pentru mana intinsa la nevoie? Imi multumesc doar cei care au caracter. Si sunt cativa, cu care tin legatura. Nu zic ca sunt si cateva jigodii pe care le-am scos din mocirla si, o data facuti boieri de mine, ma injura azi, desi i-am adus pe culmea lor profesionala. Daca tot ai deschis un "dosar" aproape uitat al vietii mele, pot sa spun ca 20 de publicatii de top din Romania au fost sau sunt conduse de oameni care au fost in echipa mea. Daca mai pun si cei patru ani de profesorat la o facultate de jurnalistica, in urma carora o groaza de profesionisti ai presei ma saluta cu "sa traiti, dom profesor", s-ar justifica termenul de scoala, folosit de tine.

- Cum de ai acceptat sa risti tot ce construisei pana atunci la "Cuvantul" si sa te aventurezi intr-o cariera in care exista posibilitatea sa nu ai succes? Eram prea pusti ca sa-mi dau seama ce responsabilitati aveam, noroc cu harul de la Dumnezeu si pofta de munca. A fost o perioada plina de acumulari, de experiente faste si, implicit, de "antrenament" pentru televiziune. In plus, experienta de zece ani la Europa FM m-a calit extraordinar pentru Antena 2. Nici nu stia Mihai Gadea cat de pregatit eram! Dupa un an de succes TV, cand am construit Confidential, am renuntat la VIP dupa 15 ani. Atunci am riscat, dar, in ciuda faptului ca am plecat la drum "in buza crizei", e o experienta care m-a imbogatit enorm.

-Cum te-ai simtit la prima emisiune? Ai avut emotii? Ai vreo superstie inainte de a aparea in fata camerelor de luat vederi? Primele emisiuni au fost inregistrate sau ai intrat in gura lupului, in direct, inca de la inceput? Am avut o singura emisiune inregistrata, la inceput - prima. Si nu din cauza mea, ci din motive de lansare a postului. Totul se desfasura in acelasi studio si era imposibil de reamenajat intr-un minut. Am avut emotii, dar am dat tot ce e mai bun din mine! am avut mana buna la prima emisie - invitati au fost Elena Udrea si Mihai Morar. Ati vazut ce departe au ajuns? Superstitie? Sa zicem ca am una si alta e o chestiune de suflet. Intodeauna intru in direct cu piciorul drept. Si, cu un minut inainte, zic Tatal nostru. Si El se pare ca ma vede.

-Esti un om de televiziune charismatic si ai si mare talent ca actor, dupa cum am putut vedea la sarbatoarea a trei ani de Antena 2. Ti-a facut vreodata cu ochiul profesia de actor? Erai constient de acest talent si inainte sa intri in televiziune? Sincer? De mic ma visam in tot soiul de roluri, ba de cantaret, ba de actor. Pe la 17 ani, m-am visat si om de radio, asa cum de la 10 ani am scris in taina texte de presa, carti, romane. Copilarii, nu zic nu, dar toate s-au materializat mai tarziu, in ani de presa, radio si carti. Asa ca, cine stie, poate se va petrece mai mult. Dar va ramane doar o joaca, pentru ca-mi stiu limitele.

-Ai primit oferte tentante din partea altor televiziuni. De ce ai ramas la Antena 2? Imediat dupa ce am pornit la drum cu Antena 2, m-a sunat o veche amica din TV si mi-a zis "Ma enervezi, daca stiam ca vrei sa faci asta, trebuia sa ma suni!". Mihai Gadea e singurul care a pariat puternic pe mine, lucru pentru care ii multumesc. In acesti trei ani, am primit doua oferte clare si mari, dar cum as fi putut sa plec, cand am gasit la Antena 2 echilibru, valoare si suflet, toate ingredientele pentru a construi cu calm si determinare. N-am plecat pentru ca aici am vazut viitorul. Pentru sotia mea si pentru mine.

-Care este cea mai amuzanta intamplare din cariera de realizator si prezentator de televiziune? Ar trebui sa scriu o culegere de povesti din culise, poate! Pot sa plec de la faptul ca Bleont si-a dat pantalonii jos in emisiune, fara avertizare! Sa-mi aduc aminte de serile in care am ramas fara invitat cu o ora inainte de incepere. N-a mai spalat-o Dunarea pe Gabriela Cristea, asa ca si-a cerut scuze un an mai tarziu, in direct, la Confidential. a mai fost intalnirea dintre Larisa si Marian Dragulescu, ocazie cu care Dragulescu nu ma mai saluta toata viata lui... Povesti...

-Multe dintre tinerele domnisoare din presa si nu numai, ti-au dat tarcoale fara succes. Cum te-a cucerit Oana? A fost dragoste la prima vedere, dupa cum se aude. Inainte sa o cunosti, credeai in dragostea la prima vedere? Aici nu e vorba de dragoste la prima vedere, ci de iubirea profunda, puternica, adevarata, de care dai o data in viata. Cea care te desavarseste si te face sa simti ca pentru ea merita sa traiesti. Nu m-a cucerit Oana, nici eu pe ea. Din clipa in care am ajuns fata in fata, nu am mai putut respira unul fara celalalt. Aceasta minune ma face sa trec peste momente care, pentru unii, ar putea fi foarte dure. Ea este aerul meu.

-Esti indragostit si acum de sotia ta, desi au trecut cativa ani de cand ati spus “Da”. Ai putea spune care este secretul intelegerii in cuplu? V-ati certat vreodata? Nu e un secret, ci dragostea totala, pe care o doresc oricui. Nu exista zi fara tandrete si fara un semn de iubire, nu exista situatie grea in care sa nu ne sustinem total, nu exista moment in care sa ni invatam de la celelalt, spunandu-ne unde am gresit. Intre noi nu a existat niciodata cearta, ci un pas in plus in iubire.

-Cum va impartiti treburile in casa? Cum se desfasoara o zi de week-end pentru voi? Nu ne-am nascut cu servitori, asa ca intretinem casa si business-urile noastre cu toata energia. Muncile casnice sunt ca un fel de exercitiu fizic si de aerisire mentala. Avem grija de sutele de plante, arbusti si copaci din curtea de la Mogosoaia, spalam vasele sau dam cu aspiratorul, avem grija de fiecare lucru pe care-l avem. In week-end, ne odihnim in gradina, mergem la spectacole, tragem cate-un shopping scurt, dar consistent. As vrea sa calatorim mai des... Suntem normali!

-Va sa zica esti un tip destept, cu umor, cu condei, charismatic, talentat, iubesti, esti iubit, duci o viata decenta si armonioasa. Ce minusuri ai? Cam multe calitati pomenesti... Cred ca m-a lasat Dumnezeu prea increzator in oameni. Am dat atat de mult unor oameni apropiati si m-au inselat intr-un mod incredibil. Dar, o data ce ai iesit din sufletul meu, nu mai intri niciodata. Cine a pacalit o data, o va face si a doua oara.

-Cum erai in copilarie (nazdravan sau cuminte)? Ce-ti doreai atunci sa devii? Cum ai invatat la scoala si care sunt sansele ca, un tanar din zilele noastre, sa parcurga traseul profesional abrupt , dar de succes, pe care l-ai avut tu? Am fost foarte cuminte, ba chiar mult prea cuminte. La cinci ani, am zis ca ma fac doctor, la zece am zis ca ma fac ziarist. De la zece ani, am devenit om de cuvant. Am avut note bune la scoala, unii m-au vazut tocilar - desi n-am fost -, altii m-au vazut suficient de smecher sa cad mereu in picioare. Cred ca traseul meu poate fi repetat si astazi, cu conditia sa existe ambitie, multa forta de munca si talent. Generatia mea a avut sansa de a avea mentori extraordinari, care astazi nu mai au energie pentru a impartasi. Sau nu mai sunt in viata.

-Care este cea mai frumoasa tara pe care ai vizitat-o impreuna cu Oana ? Cea mai frumoasa amintire? Care sunt pasiunile voastre comune? Avem deja multe amintiri frumoase impreuna. Italia e prima tara pe care am vizitat-o impreuna, e a doua tara a Oanei. E minunat acolo. Am vazut impreuna, in aceasta iarna, Dubaiul si e o lume uluitoare. Am sarbatorit un an de casatorie la Nisa si Monte Carlo si amintirea acelei calatorii ma unge pe inima. Evident, insa, magia drumului la Ierusalim este de neegalat. Atunci ne-am unit si as vrea sa repetam aceasta calatorie, cand va fi timp. Pasiuni comune? Toata viata noastra este impartasita la doi.

-Sotia ta are o afacere cu cosmetice profitabila, de succes. Te implici si-n afacerea Oanei? Oana e Omul-orchestra in business. Ea controleaza totul, gandeste pasii urmatori, ia fiecare decizie. Atat de multi oameni au ajuns sa-si schimbe viata cu Ardes, incat efectiv sunt mandru de ea. Langa Omul-orchestra, sunt un fel de concertmaistru care ajuta discret la diverse succese. Dar ea e totul acolo. -De ce ti-e teama pe lumea asta? Nu-mi place gandul ca vom disparea intr-o zi. Urasc sa-i vad pe oamenii dragi chinuiti de boala. Fac absolut orice sa evit penibilul si reusesc. Urasc duplicitatea. Si neseriozitatea.

-Ce-ai schimba, in viata ta dar si a celorlalti apropiati tie, daca ar fi sa poti? Viata trebuie traita exact asa cum ne este data. Nemultumitului i se ia darul. Asadar, multumim lui Dumnezeu pentru cele bune si cele rele pe care ni le-a dat. Nu vom schimba nimic, stiu ca vom izbandi la capatul drumului.

-Emil Constantinescu a castigat alegerile in 2000 cu o intrebare: “credeti in Dumnezeu, domnule Iliescu?” Crezi ca exista sanse sa depasim vreodata aceasta criza? Sau numai o minune a lui Dumnezeu ne poate salva? Cred ca Dumnezeu ii salveaza doar pe cei ce l-au ascultat in adancul sufletului, nu pe cei care se roaga din conjunctura. Apropo de minuni. Nu cred ca exista sanse sa evitam ce e mai rau. Zi de zi, de 20 de ani, am batatorit drumul raului pe care-l traim. Nu suntem educati, ca popor, sa evitam colapsul. Apoi, probabil ca va renaste, vorba poetului, numai cel ce har, curatit prin jar.

Sursa: www.antena2.tv Autor: katyssh, postat duminica, 06 iunie 2010, 10:55

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri