Stiri

Festival de muzica baroca la Cluj Napoca intre 6 si 9 mai 2010

Festival de muzica baroca la Cluj Napoca intre 6 si 9 mai 2010

Proiectul comun intre Italia, Slovenia si Romania continua in luna mai cu ciclul al doilea: muzica sacra din Baroc. Sirul concertelor incepe in luna mai la Cluj Napoca, si se termina in septembrie la Novo mesto, respectiv Trieste. Proiectul se integreaza in Programul cultural 2007-2013 al Uniunii Europene, si este cofinantat de Comisia Europeana. Initiatorul proiectului este Asociatia Panta rhei (presedinte: Angelo D'Eri) din Trieste, directorul artistic fiind profesorul Stefano Casaccia. Partenerii proiectului sunt Institutul pentru educatie si activitati culturale Friderik Irenej Baraga  din Novo mesto (Slovenia) si Ansamblul Flauto Dolce din Cluj Napoca (Romania). Concertele vor fi sustinute de muzicieni din cadrul tarilor partenere: membrii Ansamblului Nova Academia din Trieste (director artistic: Stefano Casaccia) cu programul Barocul in Venetia: de la Ghirlanda sacra a lui Monteverdi din San Marco la Pieta lui Vivaldi, solistii, corul si orchestra Conservatorului Jurij Slatkonja din Novo mesto (Slovenia) cu programul vocal-simfonic Mostenirea muzicala slovena si Ansamblul Flauto Dolce (director artistic: Zoltan Majo) si invitata Mihaela Maxim (soprana) cu programul Muzica sacra din Romania din timpul Barocului si reflectarea ei in muzica secolului 20.
Trebuie remarcata participarea extraordinara a sopranistului de renume mondial Angelo Manzotti la concertul Ansamblului Nova Academia, cat si prezentarea unei compozitii in prima auditie absoluta de catre ansamblul Flauto Dolce. Este vorba de compozitia HeteroFonie de Nicolae Teodoreanu.

Program

Joi, 6 mai, ora 19.00
Biserica Evanghelica-Lutherana (Bd 21 Decembrie 1989 Nr. 1)
Ansamblul Flauto Dolce (Cluj Napoca)

Programul sacru al Ansamblului Flauto Dolce reflecta diversitatea culturala din secolele 17 -18 de pe teritoriului Romaniei. Nici una dintre identitatile muzicale - romana, maghiara sau germana – nu a fost mai proeminenta decat cealalta. Muzica populara ne reaminteste de prezenta tiganilor, evreilor, dar totodata a fost prezenta - precum reiese din Codexul Caioni - si muzica italiana.
Mai multe manuscrise din Romania, datand din secolele 17 - 18 includ si muzica vest-europena. Acest fapt arata ca atat muzica culta cat si cea traditionala au fost cantate in aceste regiuni.
Programul Ansamblului Flauto Dolce dovedeste bogatia patrimoniului reprezentata de culturile diferite, prezente in Romania, care alcatuiesc mostenirea muzicala din timpul Barocului. Totodata este interesant reflectarea acestei mosteniri muzicale in lucrarile unor compozitori din secolul 20, fiecare folosindu-se ori de anumite motive muzicale, de timbrul unor instrumente de epoca, de
texte vechi, fie ca este vorba de muzica culta veche sau muzica populara traditionala. Acest fapt ne aminteste tuturor ca principatele traditionale (Transilvania, Valachia si Moldova) au fost intotdeauna si sunt si acum in inima Europei.

Sambata. 8 mai, ora 20.00
Biserica Sf. Mihail (Piata Unirii)
Solistii, corul si orchestra Conservatorului J. Slatkonja (Novo mesto)

Programul sacru al pertenerului sloven va fi sustinut de corul, orchestra de camera si solistii Conservatorului Jurij Slatkonja din Novo mesto. Cu aceasta ocazie vor fi audiate compozitii sacre din Baroc ale compozitorilor sloveni Antonio Tarsia si Jakob Francisek Zupan, mai putin cunoscute pentru noi.

Duminica, 9 mai, ora 19.00
Biserica Evanghelica-Lutherana (Bd 21 Decembrie 1989 Nr. 1)
Ansamblul Nova Academia (Trieste)

Programul sacru al Ansamblului Nova Academia propune, in prima parte a concertului, prezentarea unor lucrari selectate dintre cele 40 de motete venetiene, apartinand colectiei intitulate Ghirlanda sacra (1625). Antologia de motete, contine piese apartinand unor compozitori mai mult sau mai putin cunoscuti, ca faimosul Claudio Monteverdi sau alti compozitori „mnori”, care au activat la Venetia in secolul 17.
Considerand ca astazi Venetia este amintita aproape numai prin memoria muzicala a lui Antonio Vivaldi, si el este celebrat in partea a doua a programului.

Intrarea va fi libera la toate evenimentele.
Pana la primul concert organizatorii asteapta presa la o intalnire joi, 5 mai cu incepere de la ora 12.30 la Hotel Fullton
(str. Sextil Puscariu nr. 10, tel: +40 264 597 766)

Sursa: fanclub.ro Autor: Daimon, postat luni, 03 mai 2010, 14:57

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri