Stiri

Let's do it Romania: A mai ramas mai putin de o luna!

Let's do it Romania: A mai ramas mai putin de o luna!

Am mai vorbit despre aceasta initiativa, astazi dam mai departe cel mai recent comunicat al organizatorilor. E un texct provocator prin intindere, dar merita. Pentru mai multe detalii punctuale accesati linkurile repsective.

Pentru ca a mai ramas mai putin de o luna pana pe 25 septembrie si totusi mai sunt inca neclaritati in ceea ce priveste campania Let's Do It, Romania!, aveti mai jos 10 puncte importante ce definesc proiectul si ar trebui sa va raspunda la majoritatea intrebarilor pe care le aveti sau care va sunt puse. Incercati sa nu va speriati de dimensiunea acestui buletin si sa il parcurgeti pana la final. :)

Sau uitati-va direct pe versiunea slideshow – "LDIR in 10 slide-uri", realizata special spre a o da mai departe si publica pe unde puteti – http://sp2.ro/slideLDIR. Hai sa convingem impreuna cat mai multi oameni sa ni se alature in cel mai mare proiect de implicare sociala!

1) Let's Do It, Romania! face parte dintr-o miscare internationala – "Let's Do It, World" – inceputa in anul 2008 in Estonia si continuata in anii urmatori in Letonia, Lituania, Portugalia si Slovenia. Astfel se explica si titlul campaniei, in limba engleza. Celor care critica acest fapt, le transmitem ca adevaratul patriotism consta in respectul fata de tara, iar acesta se va vedea pe 25 septembrie. Cu alte cuvinte, sa privim dincolo de forma.

Pana acum, tara care a reusit sa scoata cei mai multi cetateni la curatenie este Slovenia. Peste 270.000 de oameni au lucrat simultan in numele unui mediu si al unui viitor mai curat si mai sanatos, reusind sa curete intregul teritoriu al tarii intr-o singura zi. Romania este cea mai mare tara inscrisa in proiect, cu o populatie de 10 ori mai mare ca a Sloveniei.

Principalul obiectiv al proiectului este redat de sloganul acestuia: "Curatenie in toata tara. Intr-o singura zi!". Se au insa in vedere doar deseurile depozitate necorespunzator in arealele naturale! Nu se va face curatenie in interiorul oraselor, unde sunt companii angajate pentru a face asta.

2) Proiectul a fost initiat in Bucuresti, in septembrie 2009, de un grup de aproximativ 30 de tineri, constituit atat din membri de ONG-uri, cat si persoane fizice independente. Proiectul nu este asociat unui ONG sau unei persoane anume.

In momentul de fata, in organizarea nationala sunt implicate peste 300 de persoane, la care se alatura cei peste 1000 de voluntari cartatori, media de varsta situandu-se in jurul a 30 de ani. Proiectul este sustinut si de peste 50 de ONG-uri.

Let's Do It, Romania! nu a acordat exclusivitate pe niciun plan. Si la nivel de mass-media, oricine este dispus sa implice in proiect o poate face si este incurajat sa o faca. Inainte de toate, LDIR este un proiect al Romaniei, pentru Romania.

3) Desi in centrul atentiei proiectului se afla Ziua de Curatenie Nationala, campania are o serie de obiective pe termen lung si se va desfasura si post 25 septembrie. Printre acestea, se numara imbunatatirea infrastructurii si a sistemului de amenzi, precum si responsabilizarea cetatenilor fata de mediu.

In vederea atingerii acestor obiective, proiectul se desfasoara in colaborare cu autoritatile tarii, partener principal al actiunii fiind Ministerului Mediului si Padurilor.
In plus, ne dorim sa ne concetram eforturile post-25 septembrie si pe educarea copiilor inca de pe bancile scolilor, iar parteneriatul incheiat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii este esential acest sens.
Nu in ultimul rand, proiectul va aduce imbunatatiri majore imaginii tarii atat pe plan intern, cat si international. Ne vom putea mandri cu o tara curata, cu cetateni cu spirit civic si putem stabili un nou record in miscarea internationala Let's Do It! . Let's Do It, Romania! colaboreaza inclusiv cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Important este si va fi in continuare si sprijinul mass-media, mediatizarea masurilor luate fiind necesara pentru constientizarea la nivelul populatiei. Nu putem pune cate un paznic la fiecare colt, dar putem arata ca amenzile exista si ele chiar se aplica!

4) Proiectul nu dispune de finantari din partea statului sau din Fonduri Europene. Toti cei care lucreaza in cadrul LDIR o fac pe baza de voluntariat, iar sponsorizarile venite din surse externe sunt dedicate exclusiv achizitionarii de servicii si materiale necesare implementarii proiectului.

Initial, nu se primeau sponsorizari directe in bani, dar la solicitarea unor persoane fizice si a unor companii, s-a deschis un cont dedicat: RO17RZBR0000060012551402.

In plus, oricine poate face foarte o usor o donatie catre LDIR, prin sistemul e-Payment. Donatiile variaza intre 2,5 RON si 500 RON.

Necesarul de proiect, bugetul LDIR, pachetele de sponsorizare,variantele de donare precum si alte detalii de ordin financiar pot fi consultate la acest link: http://sp2.ro/donezLDIR.

5) Proiectul a fost gandit in doua etape principale: cartarea si curatenia.

Cartarea este o etapa necesara curateniei de pe 25 septembrie. Aceasta s-a realizat tot cu ajutorul voluntarilor si a presupus parcurgerea unor trasee alocate / judet in vederea identificarii mormanelor de deseuri depozitate necorespunzator. In urma acestei etape a fost realizata asa-numita "harta a deseurilor", ce poate fi consultata accesand acest link: http://intranet.letsdoitromania.ro/harta/.

Harta ne va indica necesarul material pentru ziua de curatenie (manusi, saci, etc.), precum si necesarul de resurse umane.

Nu in ultimul rand, harta deseurilor inseamna un semnal de alarma pentru autoritati.

Inca mai poti ajuta la completarea ei! Daca esti persoana fizica, ONG sau companie care poate sponsoriza aceasta etapa (cu GPS-uri, mijloace de transport sau combustibil) contacteaza coordonatorul din judetul tau!

Gasesti lista coordonatorilor judeteni la acest link: http://sp2.ro/coordJudet.

6) Oricine poate participa la curatenia de pe 25 septembrie! Este necesar insa ca fiecare participant sa se inscrie pe site.

Inscrierea pe site nu este un moft. :) Este important sa stim estimativ numarul de oameni inscrisi pentru Ziua de Curatenie Nationala pentru ca intregul proces sa fie bine organizat. In urma completarii formularului de inscriere vom avea o evidenta a resurselor necesare pentru 25 septembrie. In plus, voluntarii inscrisi pe site isi vor putea alege de pe Harta Deseurilor mormanele pe care vor sa le curete.

Incercati sa va imaginati ziua de 25 septembrie cu mii de oameni care vor sa participe dar nu stiu unde sa se duca, cum sa se duca, ce sa faca. Haos. Prin inscrierea pe site incercam sa evitam o astfel de situatie si sa avem o actiune organizata. Cei care nu au acces la Internet se vor putea inscrie la Primariile locale, indata ce vor fi deschise punctele de informare LDIR.

7) Inscrierea pe site se face foarte simplu si in mai putin de 5 minute.
Intra pe http://www.letsdoitromania.ro/curatenia/.
Completeaza primul formular "membru – persoana de contact a echipei".
Vei primi pe mail un cod unic de echipa.

Codul il poti da mai departe prietenilor, dusmanilor, familiei sau oricui doresti sa se mai alature echipei tale. Ei vor introduce codul in cel de-al doilea formular "membru – pe baza codului unic al persoanei de contact".

"Persoana de contact" inseamna ca tu vei tine legatura cu noi si vei primi informatiile importante cu privire la organizarea zilei de 25 septembrie, urmand ca tu sa dai informatiile mai departe colegilor tai de echipa.

Ulterior, cand vei alege mormanul de gunoi, el va fi alocat practic intregii echipe. Daca te inscrii singur, vei mai "lucra" la morman alaturi de alte echipe care il vor alege. :)

8) Deseurile stranse in urma curateniei de pe 25 septembrie vor fi, in functie de caz, reciclate, coincinerate sau depozitate in gropi conforme. In urma lor, va ramane un spatiu curat si sanatos.

Nu, nu suntem naivi sa credem ca dupa 25 septembrie nu va mai arunca nimeni gunoaie pe jos. Trebuie sa fim constienti insa de faptul ca gunoaiele care se afla deja prin tara nu vor disparea de la sine. Noi ne-am saturat sa traim in mizerie asteptand sa curete altcineva.

9) Pentru ca acest proiect sa aiba succes avem nevoie si de ajutorul tau! Povesteste-le celor din jur de proiect si convinge-i sa ni se alature! Incepe cu Facebook, este un exercitiu bun. :) Ai mai jos butonul de "Invite". Ce zici, reusesti sa mai convingi 5 prieteni sa sustina aceasta cauza? Dar sa-i faci sa se inscrie pe site? Lasa-le un mesaj personalizat, nu "arunca" pur si simplu o invitatie. Si ei, ca si tine, au nevoie sa fie convinsi ca acest proiect merita atentia lor.

Mai poti promova proiectul si adaugand un banner pe site-ul/blogul tau. Folosind twibbon-ul "I'll do it!" pe contul tau de Twitter sau achizitionand un tricou sau o cana LDIR. Le gasesti pe toate pe site: http://sp2.ro/sustinLDIR.


10) NU UITA: Let's Do It, Romania! nu este exclusiv un proiect ECO. LDIR este in primul rand cel mai mare proiect de implicare sociala. Un proiect al celor care s-au saturat sa mai astepte sa schimbe altii ceva. Un proiect al celor care s-au saturat sa stea pe margine si sa injure sistemul. Un proiect al celor care s-au saturat sa spuna ca Romania este o tara de r***t.

Pe 25 septembrie schimbarea sta in mainile noastre. In mainile fiecaruia dintre noi. Pe 25 septembrie nu sta cu ele in san. Hai sa facem din Romania o tara mai curata! Intr-o singura zi!

Inscrie-te pe site: http://www.letsdoitromania.ro/curatenia/ !

 

Sursa: www.letsdoitromania.ro Autor: Daimon, postat vineri, 27 august 2010, 11:07

Comentarii(0)

Adauga comentariul tau

 

Ai o stire?

 

Daca ai aflat ceva interesant si vrei sa impartasesti cu noi, ai numai de castigat!

Adauga stire

Arhiva stiri