Stiri
Monopoly împlineşte 75 de ani !
Unul din cele mai cunoscute şi apreciate jocuri de societate, Monopoly a ajuns la venerabila vârstă de 75 de ani. Charles Darrow creatorul lui a avut ca model străzile din Atlantic City (New Jersey) iar prima variantă a jocului a realizat-o artizanal din pânză (“tabla”), scriind de mână pe cartonaşe toate indicaţiile şi a şi construit din lemn micile machete de case şi hoteluri.
Toată povestea a început în 1933. Darrow conştient de potenţialul jocului său a încercat să îl vândă către Milton Bradley şi Parker Brothers care însă l-au refuzat, găsind chiar nu mai puţin de 52 de erori printer altele şi legat de lungimea şi complexitatea lui, care în opinia lor îl făceau neinteresant pentru comercializare. În ciuda acestui refuz, Charles Darrow a înregistrat “invenţia” şi a început să o vândă unor magazine din Philadelphia.
Anul considerat oficial pentru naşterea Monopoly este 1935 atunci când Parker Brothers au început să vândă jocul. În primul an de la lansare, în Statele Unite au fost vândute 20 000 de copii la preţul de 2 dolari. De atunci jocul a ajuns în 108 ţări şi se estimează că a fost jucat de 1 miliard de persoane.
După ce licenţa a fost cumpărată de o companie britanică, aceasta a schimbat numele străzilor pentru a le face mai atractive pentru jucătorii din Marea Bitanie. De-a lungul timpului, atunci cţnd Monopoly se lansa într-o nouă ţară s-a păstrat acest obicei britanic. Chiar dacă forma de prezentare a jocului a fost modificată de mai multe ori, regulile au rămas neschimbate.
Compania Hasbro, cea care deţine actualmente licenţa a lansat o provocare fanilor în încercarea de a actualize tabla de joc şi de a o adapta realităţilor fiecărei ţări. Mai mult, noul Monopoly este complet nou şi e prevăzut cu o bancă ce calculează electronic banii fiecărui jucător. Pentru cei care nu mai vor neapărat să joace în mod tradiţional alături de prieteni, o pot face pe computer, pe telefon sau chiar online.
Unii dintre noi îşi mai amintesc de varianta românească a jocului, Bunul Gospodar, care era foarte populară înainte de 1990 şi care se baza aproximativ pe aceleaşi reguli.