Vedeta
Gen muzical: acustic
Keith Rupert Murdoch este una din figurile cele mai importante din media contemporana. Mogulul, ca sa folosesc termenul din presa americana, s-a nascut in Australia, la Melbourne pe 11 martie 1931 dar actualmente este cetatean american iar trustul media pe care l-a creat (ultimul adica) si pe care il conduce acum se numeste News Corporation (News Corp).
Imperiul Media creat de Rupert Murdoch s-a dezvoltat cu precadere dupa anii ’80 atunci cand a inceput sa investeasca masiv in televiziunea prin satelit, industria cinematografica si internet.
Tatal lui Rupert detinea un ziar regional asa ca familia era destul de instarita. Tanarul Murdoch a fost trimis la Oxford in Anglia sa studieze Filosofia, Politica si Economia. Din pacate tatal sau a murit subit si la varsta de 22 de ani a trebuit sa se reintoarca in Australia pentru a se ocupa de afcerile familiei. In 1953 era director al News Limited, pentru ca mai apoi sa achizitioneze treptat Sunday Times din Perth si Western Australia.
Chiar daca nu se poate spune ca si-a construit imperiul pornind de la nimic, meritul lui Murdoch e acela de a fi stiut sa transforme ziarele repsective in niste publicatii de succes, dar mai ales ca a avut viziunea viitorului marilor concerne si a reteaua lui a fost intr-o continua expansiune. Inca din prima perioada a luat in calcul si alte suporturi media, achizitionand si o casa de discuri.
Expansiunea externa a inceput in Noua Zeelanda prin achizitionarea ziarului The Dominion de la care a creat un concern national.
Mai tarziu in 1964 a lansat The Australian, primul cotidian national cu filiale la Canberra si mai apoi Sydney.
Constient de puterea pe care o avea concernul sau media, Murdoch nu s-a sfiit sa se implice politic, sprijind un candidat sau altul.
In anii ’70, Rupert Murdoch si-a indreptat atentia spre Marea Britanie. Primul pas a fost achizitionarea in 1969 a The Sun pe care l-a transformat in tabloidul de succes care astazi are un tiraj de pana la trei milioane de copii pe zi !!!
In 1980 va achizitiona The Times si The Sunday Times, doua publicatii cu prestanta care i-au consolidat intr-un fel imaginea in UK. Dupa cum am amintit, Murdoch nu a stat departe de politica, si a stiut sa isi valorifice puterea. Dupa ce initial a sustinut politica dusa de Margaret Thatcher, pe finalul mandatului ei.. s-a cam reorientat spre Partidul Laburist si spre Tony Blair.
Murdoch a automatizat si modernizat procedurile de tiparirea a publicatiilor sale, ceea ce le-a facut mult mai performante din punct de vedere financiar dar a dus la multe probleme sociale si conflicte cu Uniunile sindicale care vedeau in miscarile lui Murdoch creearea unui precedent periculos.
Reteaua de televiziune prin satelit Sky Television a fost un alt proiect curajos ce a implicat pierderi initiale, dar care, mai tarziu dupa ce in 1990 a fuzionat cu British Satellite Broadcasting si a dus la crearea companiei BskyB a ajuns sa domine piata britanica a televiziunilor cu plata (pay-tv). Astazi BskyB este cel mai mare operator de acest gen din Uk si unul din cei mai importanti la nivel mondial.
La inceputul anilor 2000, Rupert Murdoch s-a reorientat spre media online, o alta miscare vizionara a magnatului. O alta miscare vizionara, dar mai controversata a fost mutarea sediilor News Corporation in locatii ca Bahamas, Insulele Cayman, Channel Islands sau Virginia Islands.. astfel ca din 1986 Murdoch plateste anual un impozit de aproximativ 6% din profituri.
Rupert Murdoch nu a neglijat nici piata americana, mai mult din 4 septembrie 1985 a dobandit si cetatenia americana, o conditie pentru a putea detine posturi de televiziune in SUA. Lasand la o parte celelalte proprietati, cea mai importanta achizitie din SUA a fost fara indoiala cea a Fox Networks si crearea in 1996 a Fox News Channel. Fara a intra in multe detalii amintim si de implicarea pe piata asiatica
Mai amintim alte „proprietati” ale magnatului ar mai fi 34% din Hughes Electronics, Intermix Media Inc.(cu MySpace.com).
Afacerile lui Murdoch nu au fost intotdeauna lipsite de controverse, fie ca a fost vorba de practici de monopol, si anti/competitive, de eludarea formelor de impozitare sau chiar de implicari „dubioase” in viata politica aspecte nu foarte importante pentru spatiul in care ne aflam asa ca nu le vom analiza.
Rupert Murdoch a fost casatorit de trei ori. Prima casnicie a durat intre 1956 si 1967, cu Patricia Broker o fosta stewardesa australiana. In 1958 s-a nascut Prudence Murdoch, primul sau copil. Tot in 1967 Murdoch se va casatori cu Anna Torv o ziarista de origine estoniana cu care a avut trei copii Elisabeth Murdoch (22 august 1968), Lachlan Murdoch (8 septembrie 1971) si James Murdoch, (13 decembrie 1972). Cei doi au divortat in 1999, Ana primind 1.2 miliarde de dolari. Doar 17 zile mai tarziu, Rupert se va casatori cu tanara de origine chineza Wendi Deng, cea care era vice presedinte al postului chinez STAR TV lansat de Murdoch. Wendi si Rupert au doi copii: Grace Helen (19 noiembrie 2001) si Chloe (17 iulie 2003)
Forbes 400 a estimat in 2009 averea lui Rupert Murdoch la 4 miliarde de dolari, ceea ce il situeaza pe locul 131 in tolul celor mai bogati oameni din lume.